Gunner Jermiin Nielsen: Min slægt.
man‎Søren Staffensen Veerst‏‎ [I2817]‎, søn af Stephan (Staffen) Sørensen og Karen Christensdatter‏.
Født ‎1578, døde ‎1626 Haderslev‎, age 47 eller 48 år, begravet Jelling, Jelling Sogn, Vejle Amt. Erhverv: rektor i Vejle (‎11 Nov 1603), ordineret til sognepræst i Vinding af biskop Peder Hegelund (‎20 Jun 1604), sognepræst i Jelling og Hover (‎1619)
Om embedet i Vinding blev der 29/10 1607 truffet den ordning, at skolemesteren i Vejle for fremtiden skulle være sognepræst i Vinding. Det var biskop Peder Hegelund i Ribe, som i et brev til Casper Markdaner på Koldinghus havde foreslået denne at medvirke til denne ordning. Peder Hegelund er sikker på, at Vejle skolemester med en god hører vel kunne forestå al sang udi Vejle kirke om søndagen og straks efter 10 slet spadsere ud til Vinding sogn på en halv times tid og der fuldende al kirketjeneste inden 12 slet og blive hos dem til hen imod aften og udrette, hvad der bliver at bestille, men ikke prædike aftenprædiken. Hr. Søffren Staphensen havde godvilligen påtaget sig det. Under Kejserkrigen 1625-27 viste Søren sin fædrelandskærlighed ved at sætte sit liv på spil ved at sende meddelelser om fjendens bevægelser til den danske general, der lå på Fyn med sine styrker. Præstens sendebud blev pågrebet, og i hans udhulede stok fandt man et brev til generalen. Præsten blev arresteret og ført til Haderslev, hvor han i fængslet blev tortureret i den grad, at han i fortvivlelse tog sit eget liv. Fjenden førte hans lig til Jelling, hvor det blev hængt op på en høj syd for byen. Hans hustru tog liget ned og begravede det i kirkens kor ( beskrevet af pastor Wedel i 1766). En anden beskrivelse (Worsaae i Historisk Tidsskrift 1840) fortæller, at fjenden hængte liget op i skægget i en krog over indgangsdøren til Jelling kirke. En tredie version (Samlinger til Jydsk Historie og Topografi 4. rk., 4. bd.) meddeler, at han ynkelig omkom i et haardt fængsel 1629, imedens de keiserske hafde dennem landet bemechtiget. Fjenden mishandlede hans døde legeme og hængte det op i en jernkrog, der gik fra hagen op igennem kæbebenet, og som til sørgelig påmindelse for os kan ses over Jelling kirkedør.


Jelling kirke.

Hans hustru blev gift med eftermanden i embedet Jørgen Pedersen. Ved gravning på kirkegården i Jelling blev der fundet rester af et sandstensepitafium, der enten er knyttet til Søren Staffensen Veerst eller til Jørgen Pedersen (Vejle Amts Årbog 1923-24).

Married/ Related med:


www.slaegt.jermiinnielsen.dk